Naravni plavalni bazeni

Zagotovite si naravni plavalni bazen brez dodajanja klora in drugih kemikalij

Naravni plavalni bazen je sestavljen iz dveh delov, plavalnega in regeneracijskega. Plavalni del je namenjen vam, rekreaciji, sproščanju in vsesplošnem užitku gibanja v vodi, ki smo ga vajeni že iz obdobja pred rojstvom. Komplementaren plavalnemu delu bazena je regeneracijski (površina z vodnim rastlinjem), ki skrbi za čistost in bistrost vode.

PREDNOSTI

✅  Ne draži oči in ne povzroča suhe kože.

✅  Primeren za alergike in bolj prijazen za otroke.

✅  Ni potrebna menjava vode.

✅  Brez denarnih stroškov vzdrževanja.

✅  Ustvari se prijeten mikrohabitat.

TIPI IN RAZLIČNE ZASNOVE NARAVNIH PLAVALNIH BAZENOV

Bistven koncept naravnega plavalnega bazena (NPB) je vzpostavitev naravne mikroklime, ki kot posledica simbiotskega delovanja med vodnim rastlinjem in mikroorganizmi ohranja vodo čisto, bistro in neoporečno brez kemičnih dodatkov.

Naravne plavalne bazene lahko po zasnovi in izgledu ločimo na plavalne bazene in plavalne ribnike (na sliki plavalni ribnik).

Glede uporabljene tehnologije so lahko poleg klasičnih NPB (vodo čistijo samo rastline in mikroorganizmi) izgrajeni tudi z hibridnimi sistemu, kjer vodo čitilmo s podporo fizikalnih in kemijskih procesov ( UV sterilizatorji, čiščenje z oksidacijo, Cu-Ag ionizatorji).

Kaj se dogaja v regeneracijskem/rastlinskem delu?

Plavalni in rastlinski del sta med seboj generalno ločena, povezuje ju le plitev pas pod površino vode. Rastlinje je zasajeno v prodnato osnovo, kjer razvijejo korenine. V podvodni koreninski sistem rastlin se naselijo mikroorganizmi, ki za življenje uporabljajo hranilne snovi v vodi in tako preprečijo razvoj alg in škodljivih bakterij. Ko voda napravi cikel skozi regeneracijski del se vrne očiščena na dno bazena.

ZAKONODAJA

Naravni plavalni bazen se smatra kot enostaven objekt in zanj ni potrebno imeti gradbenih dovoljenj

VZDRŽEVANJE

Sesanje plavalnega dela 2x letno, oziroma po želji. Jesensko obrezovanje rastlin. Vodi ne dodajamo ničesar.

Vsak naravni plavalni bazen je edinstven, tako kot vi.

Podjetje Vodar d.o.o. je specializairno za projektiranje in izvajanje okoljskih projektov predvsem na področju odvajanja in čiščenja odpadnih voda.

VODAR d.o.o.
Pečovnik 24
3000 Celje

info@vodar.si
+386 40 299 909

Sledite našim aktivnostim: